Tuesday, 2 June 2015

Terima Kasih Akhbar Felda 1 Suara


PELAJAR PENDIDIKAN KHAS TANAM POKOK TIN

SUNGKAI - Seramai 10 pelajar Pendidikan Khas Sekolah Kebangsaan Sri Besout, Perak telah mengusahakan tanaman pokok tin sejak November lalu dengan sokongan Unit Pendidikan Khas dan Pejabat Pendidikan Daerah Batang Padang.
                Tin (Ficus carica) merupakan sejenis tumbuhan yang berasal dari Asia Barat dan buahnya sangat berkhasiat. Buah tin juga terkenal dalam dunia Islam dan merupakan salah satu buah kesukaan Rasullullah S.A.W.
                Menurut Timbalan Yang Dipertua Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG), Hasmaniza Miran, sekolah itu merupakan satu-satunya sekolah yang mengusahakan tanaman pokok tin di Malaysia.
                “Aktiviti menanam pokok tin ini merupakan proses pembelajaran yang amat berkesan untuk murid-murid,” katanya.
                Program penanaman pokok tin ini juga,katanya secara tidak langsung dapat mendedahkan tentang kepentingan pemeliharaan alam sekitar kepada para pelajar.
                Tambah Hasmaniza, pokok tin merupakan sejenis pokok yang manja dan memerlukan kos yang tinggi bagi mengusahakannya namun dengan sokongan dan kerjasama semua pihak, ia mampu hidup dengan subur dan mengeluarkan hasil.
                Katanya projek tersebut telah dikendalikan oleh Penyelaras Pendidikan Khas, Ismail Mohd Zin di tapak kosong sekolah yang berkeluasan 400 kaki persegi.
                Program ini juga turut disokong oleh Guru Besar, Abas Saman dan Yang Di Pertua PIBG, Suliman Anang.


PETIKAN DARI AKHBAR 1 SUARA


ISU 85 : 15 MEI – 31 MEI 2015

No comments:

Post a Comment