Wednesday, 3 June 2015

Dari 5 Pokok Kepada 30 Pokok


Assalamualaikum semua!

Alhamdulillah pokok tin semakin bertambah bilangannya dan anak -  anak pendidikan khas juga teruja untuk melakukan aktiviti ini bersama. Mengimbas kembali pada permulaanya, cikgu hanya beli 5 pokok sahaja yang bernilai RM 500.00. Dengan adanya 5 pokok pada permulaannya, masakan layak untuk cikgu namakan ia sebagai suatu projek. Namun cikgu berdoa kepada Allah agar memberi petunjuk untuk  menambahkan pokok tin ini.
Memandangkan cikgu mengikuti laman facebook  ( Group  Pokok Tin Malaysia ) tergerak hati cikgu untuk  berkongsi post di group tin  Malaysia tersebut. Kemudian, bermula dari itulah ramai  dermawan dan pakar – pakar pokok tin yang sudi menyumbang pokok, baja, duit dan khidmat nasihat kepada cikgu. Apabila tiba waktu gaji, cikgu akan membeli sepokok dua untuk menambahkan bilangan tanaman pokok tin ini sehingga pada hari ini ia berjumlah sebanyak 30 pokok yang terdiri daripada berbagai jenis dan negara seperti Spain, Turkey, Jordan dan Jepun.
Pada peringkat awal penanaman pokok tin ini ada juga cabarannya. Ini kerana cikgu masih belum mahir dalam proses menjaga dan memahami tabiat pokok tin. Cikgu pun sejujurnya memang belajar melalui internet sahaja ( dapatkan maklumat di laman laman berkaitan pokok tin, you tube )  tanpa secara praktikal dan melihat secara realiti.
Ada juga rakan – rakan  yang menyindir dan memerli  dengan memandang rendah usaha cikgu untuk menanam pokok tin dan mengatakan tanaman pokok tin tidak sesuai di Malaysia. Apapun pandangan mereka cikgu berlapang dada dan mengambil ianya sebagai suatu yang positif untuk lebih maju. Setiap hari cikgu berdoa kepada Allah agar projek ini dapat disempurnakan dengan 30 pokok dan bersistem dan semoga Allah permudahkan penanaman pokok syurga ( pokok tin )  untuk anak – anak syurga @ OKU kami.
Guru Besar dan pentadbir sekolah bersama anak - anak pendidikan khas menerima beberapa pokok tin sumbangan rakan facebook ( Pokok Tin Malaysia )

Menerima sumbangan Baja dari syarikat Rintis Agrotrade. Mereka mengetahui projek kami melalui post kami di facebook dan berminat menaja baja kepada kami. Rintis Agrotrade menjadikan kami sebagai anak angkat untuk projek ini. Alhamdulillah :)

Menerima sumbangan ahli group dari Kedah dan Kuala Kangsar
Lebih menggembirakan cikgu apabila dua orang pakar dalam penanaman pokok tin sudi meluangkan masa melawat dan memberi tunjuk ajar. Alhamdulillah cikgu bersyukur kerana Allah menggerakkan hati – hati mereka untuk sama membantu  projek tanaman tin . Jika disebutkan  nama satu persatu tidak cukup ruang rasanya.  Hanya Allah yang mampu membalas jasa kalian .
Pakar pokok tin dari Melaka memberi sumbangan pokok tin dan tunjuk ajar. Beliau mempunyai ladang pokok tin dan 400 jenis pokok dari serata dunia.
 Cikgu sungguh kagum dengan pencapaian beliau. Cikgu juga berharap semoga projek tin kami ini juga dapat diperluaskan dalam jangka masa panjang. InshaAllah

 Pada 26 Mei 2015, kami menerima kunjungan admin facebook Pokok Tin Malaysia
https://www.facebook.com/groups/PTFGM/ iaitu Profesor Faizal dan bersama dengan penaja baja kami En. Izwan dari Rintis Agrotrade.
 Pakar mengajar kami cara - cara mengetut pokok tin. InshaAllah anak -anak pokok nanti boleh dijual kepada penduduk setempat.
Menerima sumbangan baja kedua dari Rintis Agrotrade yang bernilai lebih RM1000. Dengan sumbangan ini lah pokok - pokok tin kami hidup subur dan membesar dengan baik.


No comments:

Post a Comment