Sunday 7 June 2015

Alhamdullilah....Buah Tin Sudah Mula Masak

Alhamdullilah….syukur ke hadrat ilahi, cikgu dan anak-anak di sini dapat menikmati buah tin sulung yang masak dari variasi IBT Improved Brown Turkey. Pokok Tin dari variasi Sal Carleon juga sudah mula masak. Tidak dapat digambarkan dengan kata-kata rasanya. Terbalas rasanya setiap penat lelah dan keringat yang diuasahakan selama ini. Melihat buah-buah tin ini mula bertukar warna sangat menggembirakan cikgu serta anak-anak disini. Semoga pokok-pokok tin yang ditanam oleh anak-anak Pendidikan Khas ini akan hidup dengan lebih subur dan mengeluarkan hasil yang lebih banyak lagi. 

In shaa allah dengan izinnya cikgu akan memasarkan anak pokok tin di masa hadapan agar kita sama-sama dapat menikmati keenakkannya. 

Di sini cikgu kongsikan beberapa khasiat memakan buah tin :


1. Menjaga tekanan darah tinggi dan serangan jantung koronari.
2. Buah tin efektif untuk program penurunan berat badan.
3. Rebusan daun pohon tin bantu pesakit diabetes mengurangi jumlah asupan insulin.
4. Bantu mengurangi risiko kanser payudara dan kanser prostate.
5. Nyenyakkan tidur dengan menyingkirkan insomnia.
6. Makan buah tin kurangkan kelelahan, meningkatkan daya memori otak dan mencegah anemia.
7. Bantu kurangkan kolesterol darah.
8. Terap pada kulit tin yang dipanggang dapat sembuhkan radang seperti abses dan bisul.
9. Buah tin yang ditumbuk membersih kulit serta cegah dan sembuhkan jerawat.
10. Buah tin kaya dengan kalsium sebagai terapi pengubatan mereka yang alergi terhadap produk susu.
11. Zat anti-tumor serta dapat membunuh Micro-organisme Pathogen, Jamur dan Virus dalam tubuh manusia.



Buah Sulung dari variasi IBT Improved Brown Turkey


Pokok Tin dari variasi Sal Corleona

Ini adalah antara dua variasi pokok tin daripada 30 variasi yang di tanam di Sek. Keb Seri Besout, Sungkai

No comments:

Post a Comment